TGI Fridays

TGI Fridays är en amerikansk restaurangkedja som erbjuder en mängd olika rätter och tillbehör samt öl, vin och drinkar. Den första restaurangen öppnades 1965 i hörnet av First Avenue och 63rd Street, New York. Restaurangen blev snabbt en succé bland stadens invånare och omsatte redan under första året 1 miljon dollar. TGI Fridays har cirka 70 000 anställda globalt, och har en årlig försäljning på ungefär 2,7 miljarder dollar. Sedan 2014 är TGI Fridays ägare Sentinel Capital Partners.

HISTORIK

Då den första restaurangen i New York blev en succé bestämde TGI Fridays för att testa restaurangkonceptet i andra delar av USA. Den andra restaurangen öppnades i Memphis 1970 och flera restauranger etablerades runt om landet i början av 70-talet. Det skulle dock dröja till 1985 innan TGI Fridays lanserades utanför USA, vilket skulle bli i Birmingham och strax därefter i London. Under åren har TGI Fridays tilldelats en rad olika priser, som exempelvis, "Best Place to Work in" av Dallas Business Journal och "2005 HR Service Excellence" av HR Solutions, Inc.

Marknad

TGI Fridays är verksamt inom segmentet casual dining. Begreppet i sig är relativt nytt när det kommer till uppdelning av restaurangverksamheter och kan beskrivas som ett mellanting mellan snabbmatsrestauranger och finare restauranger. Exempel på restaurangkedjor som ingår inom begreppet casual dining är, förutom TGI Fridays, Jensen's Böfhus, Vapiano, Oleary's och Bishops Arms. Segmentet är en av de mest växande på den totala restaurangmarkanden tillsammans med kaféer och QSR-restauranger.

TGI Fridays har bland annat genom sin slogan "In here, It´s always Friday", rödvita grafisk profil, attraktiva menyutbud och attraktiva citylägen skapat ett starkt varumärke inom restaurangbranschen och bland konsumenter. Det har bland annat bidragit till att man idag har tre miljoner medlemmar inom det egna lojalitetsprogrammet "Give me more stripes", där gästerna kan samla poäng på det man köper vid sitt restaurangbesök, för att omvandla sina köp till framtida rabatter. Lojalitetsprogrammet har dock ännu inte kommit till Norden.

I Sverige finns det idag tre TGI Fridays-restauranger, två i Stockholm och en i Malmö. NSP planerar att öppna sin första TGI Fridays-restaurang i Danmark under 2015.

Erbjudande

TGI Fridays erbjuder en bred meny av maträtter, främst med fokus på kötträtter som exempelvis hamburgare och revbensspjäll, tillbehör som pommes frites och klyftpotatis, desserter, alkoholhaltiga drycker och läsk. Den förmodligen mest kända rätten på menyn är Jack Daniel´s-burgaren som blivit en klassiker hos TGI Fridays och ett populärt val bland gästerna. TGI Fridays har även blivit kända för sitt breda utbud av drinkar och barupplevelse.

Kvalitét

Kvalitetssäkringar är A och O på TGI Fridays restauranger. Strikta kvalitetskontroller genomförs noggrant över hela värdekedjan, från val av leverantör och råvaror via hela produktionsprocessen till att maten levereras färdiglagad till restauranggästerna. Konsekventa kontroller genomförs för att garantera att gästerna erhåller en hög kvalité vid deras restaurangbesök.

CSR

TGI Fridays CSR-arbete utgår från vitsen "att dela på fredagsstämningen". För TGI Fridays innebär detta att man bland annat har arrangerat ett cykellopp med start i London och målgång i Paris, till förmån för att stödja och uppmärksamma sina välgörenhetspartners. En av de välgörenhetsverksamheter som TGI Fridays samarbetar med är Oxfam. Oxfam tar exempelvis regelbundet emot gamla bord, glas och bestick.

När det kommer till miljöpåverkan har TGI Fridays som mål att på sikt endast använda grön el i samtliga restauranger.

Senast uppdaterad: 2015-03-30 16:12:22 av niklas.radhammar@oxp.se